Feritin

Feritin(Ferritin)

Feritin se određuje kada je potrebno proceniti zalihe gvožđa u organizmu.

Uzorak:

Parametar se određuje u uzorku krvi.
Ako se određuje samo feritin, nije potrebna posebna priprema. Ako se određuju i dodatni parametri, verovatno će biti potrebno da ne jedete izvesno vreme pre odlaska u laboratoriju. Informišite se kod lekara ili u laboratoriji .

O parametru:

U organizmu se normalno stvaraju rezerve gvožđa i to u formi feiritna i hemosiderina. Feritin je depo koji se nalazi u ćelijama i može, po potrebi, vrlo brzo da oslobodi gvožđe koje onda postaje dostupno drugim tkivima i organima.
Mala količina feritina se oslobađa u krv i ta količina je direktno proporcionalna količini deponovanog gvožđa u telu.
Kada su količine dostupnog gvožđa nedovoljne, ono se oslobađa iz feritina, zalihe gvožđa se smanjuju i nivo feritina opada.
Ako je količina gvožđa u organizmu povišena, ono se taloži u tkivima i može dovesti do njihovog oštećenja.

Rezultati:

Snižene vrednosti:
-nedostatak gvožđa – nedovoljan unos hranom, povećane potrebe organizma (trudnoća, dojenje, rast), poremećaj apsorpcije u crevima, gubitak krvi

Povišene vrednosti:
-višak gvožđa -nasledni poremećaji, druge bolesti kod kojih postoji višak gvožđa, transfuzije krvi

Napomena:
Feritin je reaktant akutne faze, što znači da će njegove koncentracije biti povećane kod infekcije, zapaljenja, autoimunih bolesti, nekih vrsta karcinoma što nije u vezi sa postojećim količinama gvožđa u organizmu.
Kod oštećenja ćelija jetre (hepatitis, toksični agensi, alkoholizam) feritin se oslobađa iz ćelija i njegov nivo u krvi raste bez obzira na to što je ukupna količina gvožđa u telu normalna.

Članak je objavljen 25.05.2012.

Saznajte više:
anemija zbog nedostatka gvožđa
gvožđe
TIBC, UIBC
referentne vrednosti