Anemija zbog nedostatka gvožđa

Anemija zbog nedostatka gvožđa

Anemija je stanje kod koga ne postoji dovoljno crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u krvi. Gvožđe je neophodno za stvaranje ovih ćelija.

Normalan metabolizam:

Eritrociti (crvena krvna zrnca) su ćelije koje nastaju u kostnoj srži. Sadrže hemoglobin, protein koji daje krvi crvenu boju. Osnovna funkcija eritrocita je snabdevanje organizma kiseonikom koji je neophodan za stvaranje energije. Učestvuju i u eliminaciji ugljen-dioksida iz tela. Za pravilno stvaranje eritrocita je potrebno dovoljno gvožđa, vitamina, aminokiselina. Na ovaj proces utiču i hormoni, različiti faktori rasta i lokalni uslovi u koštanoj srži.
Image courtesy of dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Gvožđe se u organizam normalno unosi mešovitom ishranom. Apsorbuje se u crevima i ulazi u krvotok. Vezuje se za protein transferin, koji služi kao njegov transporter do različitih tkiva. Gvožđe je, pre svega, neophodno za sintezu hemoglobina, koji transportuje kiseonik od pluća do tkiva. Ima i druge uloge u organizmu: ulazi u sastav proteina koji snabdeva mišiće kiseonikom,  enzima koji su neophodni za ćelijsko disanje, proizvodnju energije i normalan metabolizam. Višak gvožđa se deponuje u ćeliji. Taj depo se naziva feritin i po potrebi može vrlo brzo da se mobiliše.

Uzroci:

Nedostatak gvožđa u organizmu može nastati iz više razloga:

  • Mala, česta i neprimetna krvarenja su najčešći uzrok. Često se javljaju kod različitih ginekoloških poremećaja. Do krvarenja može doći i u želudačno – crevnom traktu zbog različitih uzroka (gastritis,čir, kancer, polipi, hemoroidi, crevni paraziti, dugotrajna upotreba aspirina, ibuprofena ili sličnih lekova može biti uzrok krvarenja, i dr.). Retko, krv se gubi putem urina ili bešike.
  • U periodu trudnoće, dojenja i u periodu rasta kod dece, potrebe organizma za gvožđem su povećane.
  • Kod različitih bolesti organa za varenje (celijačna bolest, Kronova bolest, i sl.),  kao i kod uzimanja većih količina antacida koji sadrže kalcijum, apsorpcija gvožđa iz hrane može biti smanjena.
  • Nedovoljno unošenje hranom je vrlo retko, s obzirom na to da prosečna mešovita ishrana obično sadrži dovoljne količine gvožđa. Vegeterijanci ne unose dovoljno gvožđa hranom (gvožđe iz povrća se ne apsorbuje u crevima tako dobro kao gvožđe iz mesa). Deca koja piju veće količine kravljeg mleka pripadaju grupi sa povećanim rizikom od nastanka ove vrste anemije. Kravlje mleko sadrži malo gvožđa, smanjuje njegovu apsorpciju i iritira zid creva.
  • U grupu sa povećanim rizikom spadaju i žene koje imaju obilne, dugotrajne menstruacije i osobe koje često doniraju krv.

Simptomi i znaci:

Obuhvataju malaksalost, nesvesticu, vrtoglavicu, lupanje srca. Koža i vidljive sluzokoze su blede. Kosa je suva, krta i lomljiva. Nokti postaju krti I lomljivi. Mogu se javiti bolovi u predelu želuca, slab apetit, osećaj težine posle jela. Često su prisutni i simptomi bolesti koja je dovela do gubitka krvi.

Laboratorijske analize:

Kompletna krvna slika: Glavna hematološka karakteristika anemije koja nastaje zbog nedostatka gvožđa jeste sniženje koncentracije hemoglobina u krvi. Karakteristični rezultati kod ove vrste anemija su:
Hb(hemoglobin): snižena vrednost
Hct(hematokrit, udeo ukupne zapremine eritrocita u punoj krvi): snižena vrednost
MCV(prosečna zapremina eritrocita): snižena vrednost
MCH (prosečan sadržaj hemoglobina u eritrocitu): snižena vrednost

Gvožđe: snižena vrednost
TIBC, UIBC: povišena vrednost
Feritin: snižena vrednost
Retikulociti (retikulociti su mlade ćelije od kojih nastaju crvena krvna zrnca): snižena vrednost

Pri ispitivanju uzroka anemije, mogu biti potrebni I dodatni pregledi i analize:
-testom na okultno krvarenje se otkriva krv u stolici
celokupnim pregledom urina se otkriva krv i hemoglobin u urinu
-ginekološki pregledi
-ispitivanje gastrointestinalnog trakta endoskopskim i sličnim procedurama kojima se utvrđuju eventualne abnormalnosti
-ponekad, uzroci ovakvih nalaza mogu biti nasledne prirode i tada su potrebne dopunske analize .

Lečenje:

Lečenje anemije koja je nastala zbog nedostatka gvožđa u organizmu, pre svega podrazumeva uklanjanje njenog uzroka.
Često se daju i preparati gvožđa, najčešće oralno. Moguća je i primena preparata putem injekcija, ali se ona retko sprovodi. Kod teških formi anemija, primenjuju se transfuzije eritrocita.
U namirnice bogate gvožđem spadaju meso (goveđe, svinjsko, jagnjetina, piletina, ćuretina), iznutrice, riba, zeleno lisnato poverće (brokoli, kelj, zelje, spanać i sl.), suvo grožđe, suve šljive, kajsije. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa.

Efikasnost lečenja se prati određivanjem broja retikulocita. Ukoliko je primenjena odgovarajuća terapija, broj retikulocita u krvi će biti povećan za nedelju dana.
Terapija se daje dovoljno dugo da se popune rezerve gvožđa u organizmu.

gvošđa Članak je modifikovan 05.11..2013.

Literatura:
1.,,Laboratorijska hematologija” M.V. Petrović, V. dopsaj, M. Rajić, Z. Milojević – Beograd: M.Petrović, 2002
Eritrocitna loza str.77-118
Određivanje retikulocita u krvi str. 55-57

2.American Society of Hematology www.hematology.org
,,Iron – Deficiency Anemia” pristupljeno 08.10.2013.

3.Pubmed Health U.S. National Library of Medicine – The World’s Largest Medical Library
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth
,,Iron deficiency anemia” pristupljeno 08.10.2013.

4.Tietz Textbook of Clinical chemistry and Molecular Diagnostics/ edited by CA Burtis,ER Ashwood, DE Burns-5th edition Elsevier
Chapter 32: Hemoglobin, Iron, and Bilirubin: Iron-Biochemistry-Distribution p.1007-1009.