Sve loše strane modernog načina ishrane

Sve loše strane modernog načina ishrane

Na sajtu www.AuthorityNutrition.com koji se bavi pružanjem informacija u oblasti nutricionizma je objavljen tekst u kome se ispituje veza između savremenog načina ishrane, epidemije gojaznosti i hroničnih bolesti (kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca). Prema njima, rezultati su jasni: napuštanje tradicionalnog načina ishrane u korist savremene prerađene hrane koja ima visok sadržaj šećera, rafinisanog brašna i biljnih ulja predstavlja jedan od najznačajnih faktora koji doprinose bolesti.

U poslednjih nekoliko decenija je povećan ukupan unos hrane. Uzroci toga su različiti. Među činiocima koji su svakako doprineli su veća dostupnost hrane, povećana zastupljenost proizvoda koji sadrže šećer, agresivnije vrste reklamiranja proizvoda koje su usmerene ka deci kao konzumentima i dr.
Sedamdesetih godina prošlog veka nutricionisti su počeli da savetuju smanjenje unosa masti. Otprilike u isto to vreme je započela epidemija gojaznosti. Naravno, ne može se tvrditi da je uzročno-posledična veza čvrsto utvrđena, ali se može istražiti konekcija između ovih trendova. Naime, vodiči zdrave ishrane su savetovali smanjenje unosa masti, zbog čega je unos šećera značajno porastao.

Image courtesy of africa / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of africa / FreeDigitalPhotos.net

Unos prerađenih šećera se naglo uvećao, dostižući i do 67kg po osobi godišnje u nekim zemljama. Ljudsko telo ne može da se nosi sa tim ogromnim količinama. Ova loša navika u ishrani dovodi do brojnih poremećaja, kao što su insulinska rezistencija, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, bolesti srca. Od svih vrsta namirnica kojima se unosi šećer, zaslađena pića se smatraju najštetnijom vrstom. Telo ne registruje na isti način kalorije iz čvrste hrane i kalorije iz pića. Voćni sokovi ne predstavljaju bolji izbor.

Jedan od svakako najzanimljivijih zaključaka iznetih u ovom tekstu “11 Graphs That Show Everything That is Wrong With The Modern Diet” (11 grafika koji ilustruju loše strane modernog načina ishrane) jeste da je pogrešan stav nutricionista doveo do epidemije srčanih bolesti. Naime, zasićene masti su pogrešno okarakterisane kao uzrok srčanih bolesti. Zbog toga su puter i mast zamenjeni biljnim uljima. Biljna ulja, zapravo, mogu doprineti zapaljenju i različitim bolestima. Masne kiseline koje se nalaze u biljnim uljima se ugrađuju u membrane naših ćelija, dovodeći do strukturnih promena koje mogu biti štetne. Margarin se pravi tako što se biljna ulja prerađuju da bi ostala u čvrstom, umesto u tečnom stanju. Tako nastale trans masne kiseline u margarinu zapravo povećavaju rizik od bolesti srca.

 

Image courtesy of Apolonia / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Apolonia / FreeDigitalPhotos.net

Časopis Daily Mail je preneo ove navode i konsultovao druge autoritete u oblasti nutricionizma. Zoe Harcombe, nutricionista, se generalno slaže sa ovim stavovima. Smatra da se treba vratiti tradicionalnoj hrani: mesu, jajima, mlečnim proizvodima, ribi, povrću, orašastim polodovima, voću i namirnicama kao što su integralni pirinač, ovas, kinoa. “Jesti pravu hranu znači jesti je u obliku u kome je priroda obezbeđuje. Pomorandže rastu na drvetu, sok od pomorandže ne.” savetuje Zoe Harcombe.

Pročitajte orginalne članke koji sarže grafikone, literaturu i dodatne podatke:
1. Authority Nutrition “11 Graphs That Show Everything That is Wrong With The Modern Diet
2.     Mail Online “Why are we fatter and sicker than ever? The graphs that explain how sugar, fruit juice and margarine are to blame

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.