Česta pitanja

Često postavljana pitanja – FAQ

1.Zašto niste naveli referentne vrednosti za svaki parametar?
Referentne vrednosti prilaže svaka laboratorija uz izdati rezultat. One zavise od metode kojom se analizira uzorak kao i opreme koja se koristi. Dodatno, velike laboratorije mogu ustanoviti sopstvene vrednosti.
Zbog toga, referentne granice jednog parametra mogu biti različite. Postoji svega nekoliko izuzetaka tj. parametara čije su granične vrednosti tačno ustanovljene i one će biti navedene u tekstovima.

2.Da li je neophodno da se javim lekaru svaki put kada uradim neku laboratorijsku analizu?
Da. Snažno ohrabrujemo sve naše posetioce da se konsultuju sa svojim lekarom u vezi sa svim zdravstvenim problemima, kao i pre i nakon izvođenja bilo kakvih analiza i procedura. U zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja, terapije i zdravstvene istorije, lekar će interpretirati Vaše rezultate i odrediti da li postoji potreba za dodatnim ispitivanjima.
Čak iako su rezultati u okviru referentnih vrednosti, potrebno je da ih odnesete svom lekaru. Kod nekih bolesti, ako postoje znaci i simptomi, može se postaviti dijagnoza iako su analize još uvek u okviru granica. Ponekada su vrlo važne promene u rezultatima, čak iako ne izlaze iz referentnih vrednosti.

3.Šta je to serum?
Stajanjem uzorka krvi u epruveti dolazi do koagulacije i izdvaja se bistra žućkasta tečnost – krvni serum. Serum je tečnost bogata proteinima i koristi se kao uzorak za veliki broj analiza.

4.Šta je to plazma?
Plazma je krv bez krvnih ćelija. Za razliku od seruma, plazma sadrži faktore koagulacije. Koristi se kao uzorak pri određivanju pojedinih parametara, kao što su fibrinogen, APTT, PT (INR).

5.U laboratorijskom izveštaju, pored rezultata, stoji napomena ,,hemoliza seruma/plazme”. Šta to znači?
Hemoliza nastaje kada se naruši integritet membrane eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) zbog čega hemoglobin i druge supstance koje se nalaze unutar eritrocita izlaze iz ćelija u serum/plazmu. Zbog toga uzorak (serum/plazma) dobija crvenkastu boju čija nijansa varira u zavisnosti od stepena uništenja crvenih krvnih zrnaca. Ovakvi uzorci se smatraju neodgovarajućim za određene analize i mogu biti odbačeni.

6.U laboratorijskom izveštaju, pored rezultata, stoji napomena ,,ikteričan serum/plazma”. Šta to znači?
Zbog povišene koncentracije bilirubina, uzorci (serum/plazma) dobijaju karakterističnu žutu boju. Visok nivo bilirubina može da ometa određivanje drugih parametara.